Juleand med rødkålssalat, sweet potato og brun sovs

5 med 1 stemme
Opskrift af Brian Lagoni Måltid: Hovedmåltider
Serveringer

1

person
Forberedelse

30

min.
Tilberedning

6

hours 

Her finder du vores bud på en julemiddag, der følger alle principperne i FoodBalance og sørger for, at du får en lækker julemiddag. Sweetpotato er en overraskende god erstatning for brunede kartofler, og jeg kan ærligt sige, at jeg intet savnede under denne julemiddag.

Personligt smed jeg også lige en klat søderjysk hvidkål på tallerkenen. Men fordi den er lidt tung på fløde og smør, så er den ikke med her.

Herhjemme er vi begyndt at langtidsstege anden direkte fra frost. Det gør, at den bliver super mør og du slipper for, at den bliver tør. Vi giver anden omkring 6 timer ved 130g.
Når du steger fra frossen tilstand, skal du huske at hive indmaden ud og klargøre anden efter ca. 1 time. ellers passer den sig selv og du kan gå dufte til maden hele dagen.

Ingredienser

  • 100 g And

  • 3-4 dl Vand

  • Æbler

  • Salt

  • Sweetpotato
  • 60 g Sødekartofler

  • Olivenolie

  • Salt

  • Rødkålssalat
  • 150 g Rød spidskål

  • 12 g Valnødder

  • 50 g Appelsin

  • 0,5 spsk Oliveolie

  • 1 spsk Vineddike (fx sherry eller rødvin)

  • Yaconsirup

  • Salt og peber

  • Sovs
  • 40 g Blomkål (kogt)

  • Fon fra and

  • Vildtbouillon

  • 1 skvæt Fløde

  • Yaconsirup

Sådan gør du

  • Supermør juleand
  • Læg den frosne and i et ildfast fad.
  • Sæt den i ovnen på 130 g. og vent en 1 time.
  • Efter ca. 1 time er anden tøet nok op til at du med en kniv kan vriste den frosne indmad und af skroget og lægge det ned i fadet. hæld lidt væde ved, så du får stegesky til at lave sovs af.
  • Mens du har anden ude af ovnen krydrer du den med salt fylder den med æblestykker. Sæt den tilbage i ovnen og lad den passe sig selv indtil du skal lave sovs.
  • Rådkålssalat
  • Snit den røde spidskål fint gerne på et mandolinhjern.
  • Skær apppelsin ud i filleter og gem skallen. Skær appelsinkødet i små tern.
  • På appelsinskallen sidder der som regel lidt appelsinkød tilbage. Pres saften ud af kødet og ned i den skål du vil lave dressing i.
  • Tilsæt, vineddike, oliveolie, salt, peber og smag til med yacon sirup. Sørg for at ryste dressingen godt så den emulgerer.
  • Bland appelsintern, dressing med spidskålen og lad stå mindst en time inden servering. Jeg plejer at lave den om formiddagen.
  • Drys med grofthakkede valnødder inden servering.
  • Sweet potato
  • Skræl og skær den søde kartoffel ud i grove stykker
  • vend stykker i en smule olivenoile og krydder med salt.
  • Giv dem 30 minutter i ovnen sammen med anden.
  • Mens anden står og trækker, skruer du op på 200 grader i 5-10 min.
  • Sovs
  • Gennemkog en blomkål.
  • Tag stegeskyen fra fadet med andesteg og skim fedtet fra. Er der ikke stegesky nok kan du hælde lidt ekstra væde ved andenstegen oglade det stege med i 5-10 min. og så hælde det fra igen.
  • Sovsen laves ved at stavblænde blomkål og stegesky. Lav gerne sovsen for tyk og hav ekstra sky i en kop til at justere med.
  • Når den har en fin tykkelse, smages sovsen til evt. med lidt vildtbouillon, evt. med yacon sirup samt fløde, salt og peber. Tilsæt kulør. 

Er du sulten på mere?

her er flere opskrifter der følger FoodBalance livstilen